HVZ Algemeen

Hockey Vereniging Zevenaar (HVZ) is op 1 september 1965 opgericht. Het sportcomplex ligt in de gemeente Zevenaar op Sportpark Hengelder. Onze leden komen uit de Liemerse regio: hoofdzakelijk Zevenaar, Didam en omliggende gemeenten.

De laatste jaren heeft de vereniging ca. 450 leden.
Er zijn dames-, heren-, jeugd, junioren en 35+ teams actief in de competitie.

De club heeft een verenigingsbestuur bestaande uit enkele vrijwilligers en (oud)leden. De commissies zoals technische commissie, klusgroep, evenementencommissie, toernooicommissie, materiaalcommissie, scheidsrechterscommissie en een sponsorcommissie bestaan uit actieve (oud)leden die ervoor zorgen dat we met z'n allen met veel plezier naar het sportveld komen. Verder zijn een aantal leden en vrijwilligers actief in het geven van training en begeleiding van de diverse teams. 
Een groot aantal sponsoren en adverteerders ondersteunen onze vereniging.

De accommodatie
Bij de oprichting van HVZ begonnen we met 7 senioren en 13 junioren van de meest uiteenlopende leeftijden en een grasveld op het sportcomplex Hengelder. Begin 2014 telt de club zo'n 500 leden, rond 100 senioren en veteranen, 220 jeugdleden en 185 jongste jeugd leden en beschikken we over 3 kunstgrasvelden. Waar begonnen is in een clubgebouw met 1 ruimte: nu beschikken we over een gezellig clubhuis met een bar en voldoende kleedkamers.
In 2011 is het 1e kunstgrasveld vervangen door een semi-waterveld. Op 1 september 2012 hebben we inmiddels ons 3e kunstgrasveld geopend. Op 29 en 30 augustus 2015 heeft HVZ het 50-jarig bestaan gevierd met een jubileumweekend. Tijdens de winterstop van 2015-2016 zijn kleedkamer 5 en 6 compleet gerenoveerd en daarbij voorzien van vloerverwarming, een moderne douche voorziening en nieuwe banken.

Wat kan een lid verwachten?
Het hockeyseizoen loopt van juni tot eind mei en is te verdelen in 4 periodes: een periode voor de herfstvakantie (voor-competitie), na de herfstvakantie, de winterstop en het voorjaar.
Leden worden door de technische commissie (TC) ingedeeld in teams. Een team blijft in principe het hele seizoen bij elkaar.
De begeleiding (coaching) van een team vindt plaats door 1 of meerdere ouders van het team.
De training van de teams gebeurt door (jeugd)leden uit hogere teams, door ouders, vrijwilligers, CIOS studenten en betaalde trainers.
Tussen half december en eind februari is de winterstop en ligt de veldcompetitie stil. HVZ streeft ernaar tijdens de winterstop zoveel mogelijk teams enkele malen in de zaal te laten trainen Bij gebrek aan zaalcapaciteit, zullen buitentrainingen gepland worden. De junioren teams nemen in de winterstop deel aan de zaalcompetitie.

Sinds sept. 2014 wordt het landelijk 'Shake hands' initiatief ook door HVZ omarmd.
Klik hier voor meer informatie over het Shake Hands initiatief.

Jongste jeugd
Kinderen tot en met 10 jaar worden jongste jeugd genoemd. De jongste jeugd teams spelen op een kwart of half veld.
De wedstrijden van de jongste jeugd worden gefloten door spelbegeleiders.

De onderstaande leeftijdsgroepen worden gehanteerd:

Sinds 1 juli 2022 zijn de 'oude' alfabetische teamnamen (bijv. ME8, JB1 etc.) vervangen door op leeftijdsgroep gebaseerde teamnamen.

4 en 5 jarigen: Benjamins 1
Frequentie: 1x per week training op woensdagmiddag.
Focus op beweging, samenspel, spelenderwijs beginnende vaardigheid met bal en stick
5 en 6 jarigen: Benjamins 2 (± groep 3 basisschool)
Frequentie: 1x per week training op woensdagmiddag.
Combinatie van bewegen, spelenderwijs coördinatie en samenspelen en vaardigheidsoefeningen met bal en stick.
6 en 7 jarigen: O8-jeugd (± groep 4 basisschool)
Frequentie: 2x per week training: aandacht voor samenspel en beginnende hockeytechniek.
Elke week een wedstrijd, 2 x 15-20 minuten; 3 tegen 3 op 1/8 veld.
8 en 9 jarigen: O9-jeugd (± groep 5 basisschool)
Frequentie: 2x per week training, veel aandacht voor samenspel en hockeytechniek. Nadruk op het spelen met elkaar en respect voor andere spelers. Elke week een wedstrijd, 2x 25 minuten: 6 tegen 6 op 1/4 veld.
9 en 10 jarigen: O10-jeugd (± groep 6 basisschool)
Frequentie: 2x per week training, opnieuw veel aandacht samenspel, respect voor medespelers en tegenstanders, verhogen hockeytechniek. Elke week een wedstrijd, 2 x 30 minuten; 8 tegen 8 op 1/2 veld.

Elftallen
Na een jaar in de O10 volgt in principe plaatsing in een O12-elftal.
Een elftal traint 2x per week en speelt wedstrijden van 4 x 15 minuten. Ze spelen op zaterdag op het hele veld.

Ongeveer tegelijk met de overgang naar de middelbare school, gaan de kinderen over naar de O14-categorie, hier spelen ze twee jaar, vervolgens twee jaar in een O16-elftal en twee jaar in een O18-elftal. Dan volgt de overgang naar de senioren en zijn de wedstrijden op zondag.

Tijdens de winter spelen alle elftallen van HVZ in de zaalhockeycompetitie (met uitzondering van veteranen en trimhockey teams).
In de zaal mogen max. 6 spelers in het veld staan en 6 spelers als wissel op de bank zitten. De contributie is bij HVZ inclusief de zaalhockey.


G-Hockey
Naast de standaard teamsport is er bij HVZ ook aandacht voor alle jongens en meisjes met enige mate van verstandelijke beperking. G-Hockey is een veilige en sociale vorm van veld-hockey met aangepaste veldafmetingen, een beperkt aantal spelers en unieke spelregels. Onder deskundige en enthousiaste begeleiding wordt op het eind van de woensdagmiddag getraind op de hockeyvelden van Zevenaar.
Op enkele zaterdagen in het najaar en in het voorjaar worden een aantal wedstrijden (competitie) gespeeld. We gaan dan ook naar andere hockey verenigingen in de omgeving. Soms worden er ook gemengde teams gemaakt met spelers van de andere verenigingen. Leeftijd en handigheid maakt niet veel uit, als we maar plezier hebben en lekker buiten op het veld kunnen hockeyen!


Trainingen en wedstrijden
Trainingen worden gegeven onder goede begeleiding. Op alle teams worden volwassen spelbegeleiders of coaches geplaatst. Coaches dragen zorg voor een goede omgang van alle spelers binnen een team en voor plezier in de hockeysport.

Wij vragen ouders/verzorgers de jongste jeugd naar het clubhuis te brengen en op te halen. Het clubhuis ligt wat afgelegen van de parkeerplaats en het is prettig - indien bijv. door omstandigheden de trainer er nog niet is - wanneer je even met je kind wacht.

Indien trainingen doordeweeks door slechte veldomstandigheden, zoals vorst of sneeuw, worden afgelast, kun je dit vanaf 15.00 uur op de site lezen.

Vrienden van HVZ
Mocht er ooit een boek over de geschiedenis van de Hockey Vereniging Zevenaar verschijnen, dan zal zondag 29 september 2013 er een prominente plaats in toebedeeld krijgen. Op deze dag vond de eerste "ontmoetingsdag” van de Vrienden van HVZ plaats.
Ook degenen, die momenteel lid zijn van HVZ en nog duidelijk banden hebben met leden uit de kortere of langere historie van onze club, worden hartelijk uitgenodigd zich aan te melden bij de "Vrienden van HVZ". Je zult je niet alleen voelen, want we hebben al 90 leden! Voor de contributie van €20 per jaar hoef je het niet te laten, want je krijgt het dubbel en dwars terug.
Verdere informatie is in te winnen bij Kees de Graaff.
Je kunt je ook direct aanmelden via email: [email protected]

CLUB VAN 100
De ‘Club van 100’ bestaat uit leden en supporters van HVZ die de vereniging een warm hart toedragen en deze gezamenlijk financieel willen steunen. Je kunt lid worden van de "Club van 100" door 100 euro (of een veelvoud) te doneren aan HVZ. Je krijgt daarmee een eervolle vermelding op het grote bord in de hal van het clubhuis.
In eerste instantie werden de extra inkomsten door HVZ gebruikt om jubileum activiteiten te organiseren in het kader van het 50-jarig bestaan. Na afloop van het jubileumjaar blijft de club van 100 bestaan om extra's te faciliteren waarbij dan ook aan bijv. de aanschaf van sportmateriaal, scholing of training gedacht wordt. Meer info via '[email protected]' en zie HIER.


Hockey Vereniging Zevenaar zorgt voor plezier in de hockeysport voor jong én oud, ongeacht het niveau en onder goede begeleiding. Wij zijn ervan overtuigd dat je je kunt vinden in ons motto:

HET IS GEZOND, GEZELLIG EN AANTREKKELIJK OM BIJ HVZ TE HOCKEYEN!


Klik hier voor de contactgegevens van HVZ

Telefoon clubhuis: 0316 - 527341


Inloggen wedstrijdtafel

Disclaimer

Bij diverse gelegenheden worden foto's gemaakt. Deze foto's kunnen worden gepubliceerd via de HVZ site en gedeeld via de HVZ Facebook pagina. Indien een publicatie als ongewenst wordt gezien, kun je dit direct laten weten aan de fotograaf of op een later moment via een mailtje aan [email protected].
Zie ook HIER de HVZ Privacyverklaring in verband met foto's en beeldrecht.